lauantai 1. elokuuta 2015

DOKUMENTTITEHTÄVÄ | Miss Representation


Miss Representation on dokumenttielokuva joka kertoo karun puolen mediasta. Media on nykyajan suurin oppimisen lähde ja mitä luemme lehdistä tai katsomme televisiosta voi vaikuttaa paljonkin siihen miten näemme maailman. Vielä enemmän se vaikuttaa siihen, mitä ajattelemme itsestämme ja muista. Erityisesti naisista.

Mediassa keskitytään aivan liian usein naisen ulkomuotoon ja sen arvostelemiseen. Mainokset ovat täynnä "ihannenaisia" jotka ovat täysin luonnottomia ja heidän ulkomuotonsa on muokattu usein lähes tunnistamattomaan muotoon erilaisilla ohjelmilla. Mitä tapahtuukaan kun oikeat naiset tahtovat näyttää näiltä lehtien sivuilla esiintyviltä "naisilta"? Mainosten "naiset" luovat oikeille naisille suunnattomia ulkonäköpaineita jotka johtavat pahimmissa tapauksissa itsensä vahingoittamiseen, syömishäiriöihin tai masennukseen. Samalla nuoret miehet saavat kuvan siitä, että tältä naisen tulisi näyttää ja näitä kuvia nähtyään he tuomitsevat oikeita naisia paljon jyrkemmin. Näin useat suuret mediayhtiöt tekevät voittoa.

Entäpä naiset ja politiikka? Monen yleisin ajatus on, että politiikka ja johtajuus kuuluu miehille. Naisia kuvataan huonoiksi johtajiksi "sillä he ovat liian tunteellisia", heidän ansioitaan vähätellään ja sen sijaan että keskityttäisiin siihen mitä heillä on sanottavana, keskitytään heidän ulkomuotoonsa. Naiset ovat politiikassa huonosti edustettuja ja heidän ammattitaitoonsa ei usein edes uskota.

Yksi suurimmista ongelmista on Hollywoodin luomat stereotypiat naisista. Tytöt ovat harvoin päähenkilöinä ja jos he ovat, elokuva kertoo hyvin todennäköisesti siitä kuinka he etsivät miestä ja rakkautta. Tasapainoiselle johtavalle naiselle annetaan hyvin vähän aikaa teatterin kankaalla ja useammin naisia kuvataan rakkauden tarpeessa oleviksi tai avuttomiksi. Ne harvat elokuvat missä naiset näyttelevät pääosia, ovat yleensä toimintaelokuvia joissa he taistelevat hyvän puolesta, mutta kun muutama ylin kerros poistetaan, on pääosan nainen kuitenkin vain esillä miesten viihdykkeeksi.

Toinen suuri ongelma on tosi-tv. Kuinka todellista se kuitenkaan on? Näissä sarjoissa esiintyvissä naisista jää päähän helposti mielikuva siitä, että kaikki naiset olisivat typeriä, ylidramaattisia ja huonot käytöstavat omaavia yksilöitä. Tosi-tv:ssä naiset asetellaan usein toisiaan vastaan kilpailemaan esimerkiksi rakkaudesta, huomiosta ja kauneudesta mikä aiheuttaa ennakkoluuloja tosielämässä. Tosi-tv on suurimmaksi osaksi käsikirjoitettua viihdykettä ja se ei tosiaankaan vastaa oikeata elämää mutta sitäkin enemmän se vaikuttaa siihen.

Suurin osa näistä mediayhtiöistä ovat miesten johtamia. Useimmissa vain noin 2-3 henkilöä noin 14 henkilön johtokuntaan kuuluvista henkilöistä ovat naisia. Nämä henkilöt vaikuttavat enemmän siihen mitä me ajattelemme naisina, ja mitä meistä ajatellaan naisina kuin uskommekaan. Miten mies voi tuoda naisten näkökulman asioihin jos hän ei omaa naisen kokemusta tai ylipäätänsä tiedä millaista on olla nainen? Tarvitsemme lisää naisia johtamaan tulevaisuutta ja sen mediaa tasa-arvoisemmaksi.

Mielestäni Miss Representation oli mielenkiintoinen puolitoistatuntinen. Se toi uusia näkökulmia siihen millaista on oikeasti olla nainen. Näinkin lyhyessä ajassa kuin puolitoista tuntia opin asioita jotka haluan tulevaisuuden lapsilleni opettaa. Nainen on niin paljon enemmän kuin koriste. Toivon, että tulevaisuudessa naiset voivat johtaa suuria yhtiöitä ja valtioita ilman turhaa väheksyntää. Toivon myös, että naisten turha lokerointi loppuu. Nainen voi olla monta asiaa samaan aikaan, esimerkiksi äiti, poliitikko ja vaimo. Ja vieläpä onnistuneesti.

(Katsoin dokumentin Netflixistä sillä en löytänyt Areenasta mitään tarpeeksi kiinnostavaa)

- Melissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti